S
87896
ANASAYFA
HAKKIMDA
ORTODONTİ
ORTODONTİ NEDİR?
SABİT ORTODONTİK TEDAVİ
ŞEFFAF PLAKLARLA YAPILAN ORTODONTİK TEDAVİ
HAREKETLİ APAREYLER
HEADGEAR
FONKSİYONEL APAREYLER
GÖMÜLÜ KANİNLER
DİŞLER ARASI BÖLGEDE AŞINDIRMA
ORTOGNATİK CERRAHİ
PEKİŞTİRME TEDAVİSİ
ORTODONTİK TEDAVİ SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR VE OLASI RİSKLER
Sabit Ortodonti S.S.S
Elastik Ortodonti S.S.S
Mini Vidalar S.S.S
İLETİŞİM
Fonksiyonel Aparey
Fonksiyonel aparey nedir?
Fonksiyonel apareyler, hem üst hem de alt dişlerde etki gösteren, takıp çıkarılabilen ortodontik aygıtlardır.
01
Ne kadar süre apareyi kullanmam gerekir?
Gün içinde apareyin kaç saat ağızda kalması gerektiği ortodontistin tarafından açıklanacaktır. Tedavinin işe yaraması için bu önerilere uymanız gerekmektedir. Uygun süre ile apareyi kullanırsanız dişlerinizdeki ve çenelerinizdeki değişimin oldukça çarpıcı olduğunu göreceksiniz.
02
Ağrı hissedecek miyim?
Aparey ağzına uyumlandıktan sonraki 3-5 gün boyunca ağrı olması normaldir. İhtiyaç duyduğunuz takdirde, baş ağrısı gibi sebeplerle gündelik hayatta kullandığın ağrı kesicilerden faydalanabilirsiniz(Kullanmadan önce ilacın kullanım kılavuzunu okuyunuz). Kullandığınız apareye bağlı olarak ağrı hissettiğin belli bir bölge varsa, mümkün olan en kısa zamanda telefonla arayarak ortodontistinizden randevu almalısınız. Mümkünse apareyi kullanmayı bırakmayınız. Aksi takdirde apareyi kullanmaya başladığınız zaman yeniden 3-5 gün süre ile rahatsızlık hissi oluşabilir.
03
Apareyin başka etkileri olabilir mi?
Konuşmanız farklı olacaktır. Apareyin ağzınızda takılı iken evde yüksek sesle kitap okuma gibi konuşma egzersizleri yaptığınız takdirde konuşmanız birkaç gün içerisinde eski haline dönecektir. Ayrıca yutkunmakta da ilk başta problemler olmakla birlikte bu durum normaldir ve hızlıca düzelecektir.
04
Normal şekilde yiyebilir miyim?
Fonksiyonel apareyler ağızda iken yemek yenmemelidir. Apareyleri ağızdan çıkardıktan sonra temizlemeli, güvenli bir şekilde korumak için plastik sert bir kutu içinde saklamalısınız. Ortodontik tedavinin etkili olabilmesi için hem apareyine hem de dişlerine özen göstermelisin. İstenmeyen durumları engellemek için: 1. Şekerleme, şekerli sakız ve çikolata gibi yiyeceklerden kaçınmalısınız. 2. Diyet içecekler de dahil asitli içeceklerden ve aşırı miktarda şeker içeren meyve suyu tüketiminden kaçınılmalıdır.
05
Diş fırçalarken nelere dikkat etmeliyim?
Flor içerikli diş macunları kullanarak günde 3 defa iyi bir şekilde dişlerini fırçalamanız gerekmektedir. Mümkünse yanında diş fırçası ve macun taşımalısınız ve öğle yemeğinden sonra da dişlerinizi fırçalamalısınız. Ayrıca kullanmadığınız apareyi de tellerinize zarar gelmeyecek şekilde nazikçe fırçalamanız gerekmektedir. Flor içerikli ağız gargarası da dişler fırçalandıktan sonra gece yatmadan hemen önce kullanılabilir. Dişlerinize ve apareyinize yeterli özeni göstermezseniz dişlerinizde kalıcı hasarlar oluşabilir.
06
Apareyi çıkarabilir miyim?
Ortodontistiniz tarafından aksi yönde bir tavsiye verilmediyse, temizlik ve yemek haricinde apareyleri çıkarmamalısınız. Apareyi ağzınızdan çıkardığınız zamanda ise, koruyucu sert bir kutu içinde saklamalısınız. Tellerin kırılabilme ve tedavi süresinin uzayabilme ihtimalinden dolayı ağız içerisindeyken dilinizle apareyle oynamamalısınız.
07
Tedavi ne kadar sürecek?
Bu sorunun cevabı ortodontik probleminin ne kadar ciddi olduğuyla ilişkilidir. Bu tür aygıtlarla yapılan tedaviler çoğunlukla 12-16 ay içerisinde tamamlanır. Daha sonra apareyi sadece akşamları kullanmanız önerilebilir veya farklı aygıtlarla tedavinin ikinci aşamasına geçilebilir. Bu konuda tedavi bitiminde bilgilendirileceksiniz. Ertelenmiş, kaçırılmış randevular ya da apareyin kırılması gibi durumlarda tedavi süresi uzayacaktır.
08
Hangi sıklıkla randevuya gelmem gerekir?
Apareyin uyumlanması içim düzenli aralıklarla randevularınız olacaktır.
09
Diş hekimimi görmeme gerek olacak mı?
Evet. Normalde kontrol ve diğer tedaviler amacıyla gittiğin diş hekimini ortodontik tedavin esnasında da görmen çürük kontrolünüz için önemlidir. İhtiyaç dahlinde ortodontistiniz sizi yönlendirecektir.
Fiziksel temas içeren sporlar yapıyorsam ne yapmalıyım?
Bu tür sporlar yaparken fonksiyonel apareylerin yerine, ağız koruyucular takmalısınız. Ayrıca bisiklete binerken, kay kay ya da patenle kayarken de bu koruyuculardan faydalanmalısınız. Aparey ağızda değilken bir kutu içinde saklanmalıdır.
Apareyim kırılırsa ne yapmalıyım?
Arayarak mümkün olan en kısa zamanda randevu istemelisiniz. Tedavi aksayacağından veya dişlere zarar gelme ihtimali olduğundan rutin randevu tarihi beklenmemelidir. Apareyini sürekli kırıyorsanız tedaviniz ortodontistiniz tarafından sonlandırılacaktır.
X