Aparey ağzına uyumlandıktan sonraki 3-5 gün boyunca ağrı olması normaldir. İhtiyaç duyduğunuz takdirde, baş ağrısı gibi sebeplerle gündelik hayatta kullandığın ağrı kesicilerden faydalanabilirsiniz(Kullanmadan önce ilacın kullanım kılavuzunu okuyunuz). Eğer braketler dudaklarınıza ve yanaklarınıza sürterek yara oluşturursa, size verilen mumdan bir parça kopararak parmaklarınızın ucuyla yuvarlayınız, yara oluşturan metal parçasının üzerine yapıştırınız, ağrı hissiniz azalacaktır. Sıkıntınız devam ediyorsa ortodontistinize danışmalısınız.

Dişlerinize yapıştırılan braketler tedavinin sonuna kadar ağzınızda kalacaktır. Bunları çıkarmaya çalışmamalısınız, aksi takdirde dişlerinize zarar verirsiniz ve tedavi sonuçlanmaz.

Evet. Ancak yediklerinize dikkat etmeniz tedavinin seyri açısından önemlidir. Ortodontik tedavinin başarısıyla sonuçlanmasını istiyorsanız dişlerinize ve braketlerinize zarar vermeyecek gıdaları seçmelisiniz.
1.Öğün aralarında ve gece yatmadan önce şekerli atıştırmalıkları ya da içecekleri tüketmemelisiniz.
2. Yapışkan ya da sert yiyecekleri yememelisiniz.
3.Sakız çiğnememelisiniz
4.Asitli içeceklerden(diyet olanlar dahil) ve aşırı miktarda meyve suyundan uzak durmalısınız.
5.Elma, havuç, ekmek kenarı gibi braketlerinize zarar verebilecek sert yiyeceklere dikkat etmeli, bunları bölerek ufak lokmalar halinde yemelisiniz.

Dişlerinizi günde ez az üç defa 5'er dakika boyunca fırçalamalısınız. Mümkünse öğle araları için de yanınızda fırça taşımalısınız. Braketler ağızdayken fırçalama yapmak biraz daha uzun sürebilir bu yüzden vaktinizi iyi ayarlamalısınız. Özellikle diş ve dişetinin birleşim noktalarını dikkatle fırçalamayı unutmayınız. Gargara yaptıktan sonraki 20 dakika boyunca yeme ve içme yapılmamalıdır. Bunlara özen göstermezseniz, zayıf fırçalama alışkanlığı ve kötü beslenmeye bağlı olarak diş yüzeyinde kalıcı lekeler oluşacaktır.

Durumunun şiddetine göre değişmekle birlikte tedavi süresi ortalama 12-30 aydır. Kaçırılan randevularınız ya da kopan braketlerin süreyi uzatacağını unutmamalısınız. Tedavi bittikten sonra başka bir aygıt kullanacak mıyım? Tedavinin aktif dönemi bittikten sonra pekiştirme dönemine geçilir. Pekiştirme döneminde takıp çıkartılabilen bir plak kullanılabildiği gibi, dişlerin arkasına tel parçaları da yapıştırılabilir. Pekiştirme tedavisinin dönemi kişiye göre değişir.

Ağızdaki teller enstrüman çalmanızı zorlaştırabilir. Bu durumu müzik öğretmeninle ve ortodontistinizle görüşmelisiniz.

Tedavinin belirli bir döneminde elastik ve/veya ağız dışı aygıt kullanmanız gerekebilir. Takma süreni ortodontisiniz belirleyecektir. Bu sürelere uymak zorunda olduğunuzu unutmamalısınız.

Genellikle 4-8 haftada bir düzenli olarak kontrole çağrılırsınız.

Evet. Dişlerinizde oluşabilecek çürük öncesi lezyonların erken dönemde farkedilebilmesi için düzenli olarak görüştüğünüz diş hekiminizle olan randevularınıza gidebilirsiniz. İhtiyaç dahilinde ortodontistiniz sizi dişhekimize yönlendirecektir.

Diş koruyucu kullanmalısınız. Paten ya da board kayıyorsan, ata biniyorsan da dil koruyucu kullanmanız faydalı olacaktır.

Mümkün olan en kısa zamanda yeni bir randevu almalısın. Sonraki randevu tarihinin gelmesini beklersen aradan geçen zaman içerisinde tedaviniz ilerleyemeyeceğinden tedaviniz yavaşlar ve dişlerinize zarar verebilirsiniz.

Dişlerinizi günde en az üç defa 5'er dakika flor içeren bir diş macunu ile fırçalamalısınız. Günde bir defa alkol içermeyen bir gargara kullanmalısınız. Öğün aralarında ve gece yatmadan önce şekerli atıştırmalıkları ya da içecekleri tüketmemelisiniz. Asitli içeceklerden(diyet olanlar dahil) ve aşırı miktarda meyve suyundan uzak durmalısınız. Elma, havuç, ekmek kenarı gibi sert gıdalara dikkat etmeli, bunları bölerek ufak lokmalar halinde yemelisiniz. Diş doktorunuzu düzenli olarak ziyaret etmelisiniz. Tedavi ortalama 12-30 ay sürecektir. Tedavin bittikten sonra pekiştirme aygıtı kullanmanız gerekecektir.

X